Начало > Въпроси и съвети относно образованието > Пътят към успешното висше образование

Пътят към успешното висше образование

събота 12ти октомври 2013, от admin

Много родители днес се притесняват дали ще успеят да осигурят по-добро бъдеще за децата си. Тези тревоги са породени от икономическата нестабилност, маладежката безработица, широко разпространената корупция и др. За повечето от тях е жизненоважно детето им да успее да завърши средното си образование с отличие, да вземе с лекота приемните изпити и да се запише да следва дадена специалност в университета. Но как биха могли да са сигурни в избора си? Дали точно тази специалност ще помогне на младежа да си намери работа?

За жалост се вижда тенденцията да се записват главно специалности, които привидно носят голяма печалба, но така се получава пренасищане на пазара на труда и накрая се оказва, че вишистите остават без работа. Затова в такива случаи мотивацията за записване в университета оказва голямо влияние. В какъв смисъл? Много тийнейджъри си мечтаят за работа в офис, с много подчинени, лукс и т.н., като прескачат етапа на здравото учене и придобиването на практически умения, които в крайна сметка ще им се окажат нужни. И така, когато попаднат в университета, те не са подготвени за предизвикателствата, нито имат желанието да полагат усилия и в резултат висшето образование губи истинския си смисъл. Но хората, които са направили избора си с желанието да научат повече за специалността си и са решени да се осъвършенстват, за да са полезни на обществото в бъдеще, изпитват повече удовлетворение и са по-желани от работодателите. Не случайно бизнесът търси мотивирани личности, готови да учат и да поемат отговорности в работата.

Какво може да се направи, за да може младият човек да се радва на успех? Има такъв принцип, че предварителната подготовка предотвратява предприятието от провал. Това включва внимателно обмисляне на причините за записване в университета, пресмятане на разноските, и не на последно място, подходящ избор на специалност, който ще подпомогне намирането на подходяща работа. И все пак изборът си остава лична отговорност. Можем само да пожелаем успех на тези, които са решили да ходят по този път.