Начало > Образование за ненасилие > Възпитанието оказва влияние на ненасилието

Възпитанието оказва влияние на ненасилието

неделя 8ми септември 2013, от admin

За жалост все по-често има случаи на насилие между деца. Когато минаваме покрай някоя училищна сграда, виждаме как малките се ритат и хапят до припадък. Защо става така?

Много родители оставят децата си пред телевизора часове наред, като не обръщат внимание на факта, че програмите, които гледат децата им представят насилието като нещо нормално и приемливо. Добрите герои използват същите методи като лошите, но за „хубави цели”. Много от компютърните игри са направени така, че да въвлекат детето в насилнически действия, да харесва оръжия и да отнема живот. Дали това е нормално?

Както добре знаем малките са като гъби. Те попиват всичко около себе си и после го използват в училище. Тогава не е за учудване защо от играчка става плачка. Но ако това продължава така, накрая резултатите ще са плачевни, както за детето, така и за всички около него. Какво да направим, за да предпазим навреме и да го научим да постъпва правилно?

Важен е личния пример. Ако се стараем да избягваме грубите изрази и определения, тогава показваме, че не ги одобряваме. Можем да обясним на детето, че щом не искаме другите да ни обиждат, то ние нямаме право да ги обиждаме, а напротив, ще искаме те да се чувстват добре с нас. Когато сме с детето и то прояви непослушание ще е добре да не го засрамваме пред всички, а е добре да говорим сериозно с него насаме. Така ще му покажем как на практика да проявява уважение към другите в училище, дори когато не е съгласно с тях.

Когато вземаме решение за нещо свързано с него, е добре да знаем какво мисли и да се съобразим с това, ако е уместно. После можем да му обясним защо сме напражили така. По този начин ще му покажем, че го ценим и на свой ред то ще знае как да го показва на другите в класа си, без да тропа с крак, че иска всичко да става само по неговия начин – най-честата причина за караници и сбивания.