Начало > Въпроси на учениците > Образование – как да се справяме със стреса в училище?

Образование – как да се справяме със стреса в училище?

понеделник 23ти септември 2013, от admin

Защо учениците изпитват толкова голям стрес в училище? Една от причините са постоянните тестове, контролни, подобряване на успеха и др. Други споделят, че се сблъскват с високите очаквания на учителите си, особено ако са от способните ученици. А за други проблемът е, че искат да са приети от определена групичка в класа и се чувстват зле, ако не се впишат в нея.

Може би ни се е случвало родителите ни да не могат да разберат, че се чувстваме толкова стресирани, колкото са и те самите. Вярно, причините за стреса са различни, но и те са достатъчно големи. Как да си помогнем?

Първо, трябва да сме реалисти. Няма начин да нямаме стрес, дали в училище, или на работа. Но това не означава, че трябва да се предадем. Напротив, можем да се научим да се справяме със стреса. Ако направим това, тогава дори той ще се окаже полезен. Така ще можем да се мотивираме и да изпълняваме задълженията си по-успешно.

Второ нещо е да установим какви са конкретните причини за навреждащия стрес. Дали това са домашните, или изпитите, или взаимоотношенията със съучениците? Защо това е важно? Защото ако знаем защо изпитваме стрес, ще можем да избегнем ситуации, които ни притесняват и отнемат от силите ни. Също ще можем да обмислим дали нещата, за които се притесняваме са основателни за нас самите, или са породени от мнението на другите.

Трето, трябва да имаме добра програма. Когато чуят програма, повечето младежи правят гримаса на неодобрение. Но това е ефикасен начин да намалим стреса и дори да имаме достатъчно време за почивка и развлечения, без после да ни се налага да учим до посред нощ за контролната утре. Така ще се научим да не отлагаме, работата от днес за утре или за други ден.

И последно, но не по важност, разбира се, е добре да развием вяра в собствените ни способности. Така няма да изпитваме прекалено голям натиск да се вписваме в дадена групичка, нито ще се откажем да се стараем да сме добри ученици, а ще сме уверени, че можем да се справим със предизвикателствата.