Начало > Въпроси на учениците > Как да подобря успеха си в училище?

Как да подобря успеха си в училище?

събота 5ти октомври 2013, от admin

Успехът в училище е тема, която вълнува едновременно, родителите, учителите и децата. Никой няма да забрави моментите, в които дава бележника си на учителя да нанесе оценките, и моментите, когато родителите трябва да се подпишат на тях. Но защо това е толкова важно и как можем да подобрим успеха си?

Под успех нямаме предвид само оценките, но и старанието и степента на разбиране на материала. Това е от значение за по-нататъшното развитие на ученика и на уменията му да прави връзки с предишните неща, за които е учел. Старанието, с което учи сега, ще окаже влияние на старанието, с което е готов да изпълнява задълженията си на работа в бъдеще. От успеха също зависи и степента на самоуважение и изграждане на личността на детето.

Има практични стъпки, които помагат за подобряване на успеха. Една от тях е положителната нагласа към ученето. За това е нужна обективност. В училище се учат много предмети. Това е с цел да да можем да разбираме света около себе си по-добре и да можем да си обясняваме защо се случват определени неща. Така ще натрупаме полезно познание и ще имаме добра обща култура, която постепенно ще разширява мирогледа ни.

Друго практично нещо са добрите навици за учене. Всеобща практика е всичко да се оставя за последния момент. Но дали това е разумно? Когато имаме добра програма, можем да сме по-спокойни, че ще имаме достатъчно време да разберем какво се изисква от нас и да се подготвим. Дори ще имаме време да се забавляваме и да излизаме с приятели. Всеки сам може да прецени как да организира времето си, все пак това е индивидуално. Когато имаме добра програма, тогава сме и по-уверени в себе си, че сме направили каквото трябва, когато трябва.

Важно е да имаме приоритети. Това означава, че щом сме в училище, тогава най-важната ни работа е да учим. При това положение, ще ни е по-лесно да не се разсейваме с по-маловажни неща, като да си пишем с приятели, докато учим, или да гледаме телевизия и др. Почивките също са важни, а също и мястото, където учим, дали то е тихо и спокойно, или ни пречи да се съсредоточим.

Наистина, има доста начини да се справим в училище. Дали ще го направим, зависи от нас.