Начало > Въпроси и съвети относно образованието > Как да мотивираме малчуганите да си учат уроците?

Как да мотивираме малчуганите да си учат уроците?

събота 12ти октомври 2013, от admin

Напоследък се забелязва тенденцията все повече деца да не желаят да ходят на училище. Те изтъкват най-различни причини за това. Някои казват, че им е скучно, а други не харесват учителите си. Как могат родителите да се справят с този проблем?

Важно е детето да е наясно защо трябва да ходи на училище. Могат да му обяснят, че за него е важно да се научи да общува с другите деца – да се социализира. Училището ще му помогне да придобие умения да се справя с различни предизвикателства като например: как да организира времето си, да се справя със стреса, породен от големия материал и изпитите, да отстоява мнението, а също и да се научи да обосновава решенията, които взема. Не бива да забравяме, разбира се, и че в училище ще научи много неща за света, за историята и дори за себе си, които ще му бъдат от полза в бъдеще. Само един пример. Често срещано е мнението, че не е необходимо да се учи математика твърде задълбочено. Някои смятат, че трябва да знаем само как да събираме, да изваждаме, да делим и да умножаваме. Но е доказано, че математиката развива логичното мислене, подобрява разбирането на причинно-следствените връзки, а също и помага за търсенето на елегантни решения на привидно сложни задачи. Нима не сме съгласни, че това са полезни умения и за живота?

А какво да кажем за проблема с нехаресването на учителите? Можем спокойно да обясним на малчугана, че понякога има хора, които няма да разбираме добре, но това не бива да ни спира да полагаме усилия да се учим от тях. Предметът не е виновен, че преподавателят има странен подход, нали? И когато порасне детето ще се радва, че не се отказало да учи, дори ще бъде доволно от себе си.

Тогава можем да се опитваме да имаме положителен възглед за образованието и ще постигнем хубави резултати.